Lichtinval
Links   
   
   
   

 UNSEEN is de nieuwe productie van Jakop Ahlbom Company en deze indrukwekkende voorstelling toert in seizoen 2021-2022 langs de Nederlandse theaters. De voorstelling is geïnspireerd op de Koreaanse film Bin-Jip
De voorstelling is een aangrijpend verhaal over een verloren kind en een gebroken relatie. Een onverwachte bezoeker zorgt voor een fijne afloop.

 
   

 

 2021 is het jaar van Feminale, van Krisztina de Châtel en Astrid Boons. Feminale omvat 2 prachtige korte voorstellingen, Scala en Arise.
In Scala van De Châtel bewegen de dansers op een roterende trap, een prachtige choreografie en een prachtig beeld.
In Arise van Boons tonen drie dansers de worsteling met psychische en lichamelijke beperkingen. Een prachtig stuk dat je ook van begin tot eind in haar greep houdt.

 
   

 Vanaf 2020 ben ik af en toe ook te vinden in theater Het Huis Utrecht als belichter. Het Huis Utrecht biedt naast reguliere theatervoorstellingen de mogelijkheid aan jonge makers om zich te ontwikkelen. Ook wordt er veel samengewerkt met studenten van de HKU.
   

 The Greenhouse Dances van LeineRoebana gaat in 2020 in première. Een schitterende productie waarin dans, live zang en live muziek, op een prachtige wijze samenkomen.
   

 Memory Loss is de derde voorstelling van WArd/waRD in The Memory Loss Collection. Ann Van den Broek maakte deze en de andere twee uit de serie naar aanleiding van de ziekte (dementie) van haar moeder.
Een prachtige serie van 3 zeer aan- en ingrijpende voorstellingen voor iedereen met een moeder.

 
   

 In 1 week tijd heel veel voorstellingen van mimetheatergroep Bambie, wat kan een theater zich nog meer wensen.
In december 2019 is Theater Kikker host van een heuse Bambie Rambam en ik werk mee aan Eleonora, Bambie Treize, Bambie 8 en Bambie 10.
   

 Eind 2019 start de tournee van Solas. Een prachtige nieuwe voorstelling van LeineRoebana. Een choreografie voor 6 dansers, 2 zangeressen en 2 muzikanten. Een mooie crossover van de verschillende disciplines, goed uitgewerkt. Niet voor niets krijgt deze voorstelling 5 sterren in De Volkskrant.
In seizoen 20/21 gaat deze productie in reprise.
  

 Het dansfeest van de eeuw zal vanaf 2019 theaters op haar grondvesten doen schudden...
Le Bal
heet deze nieuwe voorstelling van de Jakop Ahlbom Company, waarin opnieuw de samenwerking gezocht wordt met de Amsterdamse Indie-popband Alamo Race Track.
  

 Het lag niet in de planning maar de nood was hoog. En gelukkig had ik het net even iets rustiger waardoor ik voor Mimetheatergroep Bambie een deel van de tournee Bambie Nul kon gaan doen. Een krappe maand op pad met deze koningen van de Nederlandse mime. 
Bambie Nul is een schitterende voorstelling over mislukkingen, mooie ontmoetingen en zwarte schilderijen. Ne me quitte pas...
  

 In Blueprint on Memory van WArd/waRD tonen de performers mentale en fysieke elementen van geheugenverlies. Deze choreografie van Ann Van den Broek is de eerste creatie in een project dat genaamd is The Memory Loss Collection.
  

 De voorstelling Horror van de Jakop Ahlbom Company is en blijft enorm succesvol. Niet alleen in Nederland en in Europa, maar ook in andere delen van de wereld trekt Horror volle zalen.
Na omzwervingen door Nieuw-Zeeland en Australië was de voorstelling eind 2018 weer te zien in Nederland. Meteen in januari wordt weer koers gezet richting Spanje en Italië. Daarna moet de voorstelling een pas op de plaats doen om ruimte te maken voor Le Bal, die in maart in première zal gaan. Eind 2019 is Horror opnieuw te zien in de Nederlandse theaters.
  

 Sweet Demon is de nieuwe voorstelling van LeineRoebana die eind 2018 haar première beleeft. Lichtinval is gevraagd om de belichting te doen. Een erg leuke tournee met vijf prachtige dansers. De vijf dansers dansen prachtige solo's en de tutti zijn adembenemend spectaculair. Een absoluut feestje om hiermee op tournee te zijn.
  

 2018: Een enorme maquette als decor voor een film die live gemaakt wordt. Dat is wel zo ongeveer de omschrijving die past bij de voorstelling Kamp van Hotel Modern. Meerdere keren ingevallen op deze voorstelling met als toetje een prachtig uitstapje naar het Redcat Theatre in Los Angeles.
  

 2018: Op tournee met Innenschau van Jakop Ahlbom.
Jakop Ahlbom toont de kijker met een mix van fysiek theater, dans, illusionisme en special effects, op een grimmige maar ook dromerige wijze een kijkje in het onderbewustzijn van de mens.
  

 2017 - 2018: Becomming van INNE | Iván Pérez staat dit seizoen een keer of tien in de Nederlandse theaters en blikt tevens over de grens in Italië, Engeland en Taiwan.
  

 2017: Dit najaar enkele keren op tournee met Accusations Solo's van WArd/waRD Ann Van den Broek. Heel heftige dansvoorstelling waarin de dansers hun eigen fysieke vermogen volledig aftasten en de grens naderen van lichamelijke uitputting.
  

 2017: Twee prachtige projecten met Heather Ware (bekend van LeineRoebana) en cellist Jakob Koranyi. In januari Reappproching Bach dat tijdens CaDance op veel positieve bijval kan rekenen. Dit succes wordt in maart gevolgd door Battle Abbey, een zeer uitdagend stuk waarin drie dansers en drie cellisten de grenzen van het kunnen opzoeken. Voor beide voorstellingen ontwierp ik het licht en daarnaast ben ik de meereizende technicus.
Battle Abbey
en Reapproching Bach zijn goed voor drie sterren in onder anderen de Theaterkrant en De Volkskrant.
  

 Seizoen 2015-2016: Horror van Jakop Ahlbom gaat voor de eerste keer in reprise. Lichtinval is gevraagd voor de rol van voorbereidende lichttechniek. Voor de verandering eens niet zelf 'de voorstelling draaien' maar 's ochtends voor de bouw aan het licht inhangen. Een nieuwe uitdaging in mijn theatercarrière waar ik met veel plezier naar uit kijk.
De verwachting is dat Horror nog zeker drie seizoenen op buitenland tournee gaat. In 2017 staat onder meer Nieuw-Zeeland op de agenda en in 2018 naar verwachting China en Australië.

Horror werd geselecteerd voor het TF Nederlands theaterfestival 2015
  

 Na een leuke montageweek met Kunsthart (Mmdgt) in de Toneelschuur mag ik er nu ook zelf aan de slag als oproep-technicus. En werken in het misschien wel allermooiste vlakke-vloertheater van het land is natuurlijk wel een gave toevoeging aan mijn lijstje.

  

 Een klein stukje Parade dit jaar. Opnieuw met Servaes Nelissen. Ditmaal heeft Servaes Mijn vader was poppenspeler in de snelkookpan gegooid. Het resultaat mag er zijn. In minder dan veertig minuten trakteert Servaes de kijker op een prachtige ode aan zijn vader Jan Nelissen.
Lichtinval verzorgt bij deze voorstelling licht-, geluid, en videotechniek.

 
Mijn vader was poppenspeler werd geselecteerd voor de specials van het
TF Nederlands theaterfestival 2015
  

 Kunsthart is de voorstelling waarmee Mug met de gouden tand in 2015 en 2016 door het land toert. Ik doe de techniek tijdens de tournee en het licht- en geluidsontwerp zijn van mijn hand. De voorstelling Kunsthart is te zien vanaf maart tot eind mei 2015 in de Nederlandse theaters.

Kunsthart werd geselecteerd voor het TF Nederlands theaterfestifal 2015


  

 In de zomer van 2014 bestormt Lichtinval met Servaes Nelissen het zomerfestival De Parade. De voorstelling Happy Garden wordt 'Parade-klaar' gemaakt en in juli en augustus zijn we te zien in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. En een festival is natuurlijk altijd een extra spannende uitdaging met verdeelstations, paddestoelen, stroomuitval, burengerucht, regelgeving en geluidsoverlast.

  

 In 2014 als technicus op reis met een voorstelling van Duda Paiva. Toch een wens van mij die in vervulling gaat. Duda Paiva is een van de choreografen waarmee ik graag een keer wilde samenwerken.

  

 Het is maart 2014 en ik kruip in de rol van reistechnicus... Ik ga op pad met De Grieken (choreografie Duda Paiva) van MaasTD.
Het begint meteen al spannend want het eerste uitstapje gaat naar Warschau in Polen.... Ook Italië staat op het programma. En in het najaar volgt er een tournee door Nederland en België.
Houd de agenda van MaasTD goed in de gaten. Deze prachtige dansvoorstelling voor kinderen is ook heel leuk voor volwassenen, dus mis het niet!

  

 Met ingang van januari 2014 sta ik als freelancer ook op de lijst van Theater Kikker in Utrecht. Het theater kenmerkt zich door een frisse, veelzijdige en vaak gewaagde programmering.
  

 Het Leids Kamerkoor viert in 2013 haar 25-jarig bestaan. In dit jaar maken zij de theatrale muziekvoorstelling Fabelachtig. Binnen dit project werkt het koor samen met beeldend kunstenaar Barthel Brussée en leerlingen van het Leidse Da Vinci College.
Lichtinval ontwerpt het licht voor deze voorstelling en doet ook de praktische uitvoering tijdens de speeldagen.

  

 Goed Bedoeld is de nieuwe theatervoorstelling van TG Nieuw Leiden. Lichtinval draagt zorg voor het lichtplan en de dagelijkse techniek tijdens de tournee.
Goed Bedoeld beweegt als een project tussen theaters en zorginstellingen. Thema's in de voorstelling zijn zorg en compassie. De voorstelling is te zien vanaf oktober 2013 tot en met februari 2014.
  

 Voor de voorstelling Remembering Chet Baker van Fay Claassen maakte ik in maart 2013 een lichtplan. Een heel spannende opdracht omdat er geen montageperiode aan te pas kwam en het geheel werkbaar moest zijn voor 'de technicus van het huis'. Spannend dus omdat de try-out tevens de première was!
  

 Voor het Willem Breuker Kollektief ontwierp ik het lichtplan voor de voorstelling Happy End, de afscheidstournee van het gezelschap.
Daarnaast heb ik de voorstelling Happy End als uitvoerend lichttechnicus begeleid.
  

.Het Laktheater was decennia lang hét Vlakke Vloertheater voor Leiden. Helaas moest het theater in 2012 vanwege bezuinigingen haar deuren sluiten.
Het LAKtheater is jarenlang mijn vaste werkplek geweest, waar ik veel inspiratie en ervaring heb opgedaan.

  

 Unieke zaken is een fantastische theatergroep die voorstellingen maakt speciaal voor kinderen. De voorstellingen van Unieke Zaken zijn overigens ook heel leuk voor volwassen. Daarnaast is Unieke Zaken de eerste officiële opdrachtgever van Lichtinval. Ik ontwierp het lichtplan voor de voorstelling Spoor, die in februari 2011 in première ging.
  

 Indien je op zoek bent naar een fotograaf voor het maken van pers- en publiciteitsfoto's dan ben je bij Eelkje Colmjon aan het juiste adres.
  

 Natuurlijk heb ook ik een profiel op Linked-in. Daar vind je ook nog enkele aanbevelingen.
En uiteraard ben je van harte welkom om met mij te linken :-)